Ik, Paolo Casula (1972) ben opgegroeid in een migrantengezin in de achterstandswijk Dolphia in Enschede. Het opgroeien in de wijk Dolphia met al zijn negatieve stigma`s heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn persoonlijke ontwikkeling. Er waren weinig positieve rolmodellen en net zoals mijn vrienden hechtte ik weinig waarde aan school.
Wat een positieve invloed op mij heeft gehad is dat mijn ouders veel waarde hechtten aan het hebben van een vaste betaalde baan. De normen en waarden die ik heb meegekregen van mijn ouders hebben eraan bijgedragen dat ik beter in staat was mij staande te houden in het omgaan met invloeden van de buurt.
Na het behalen van mijn grafische diploma, ben ik op mijn 17e gaan werken in de grafische industrie. Mijn veerkracht is dat ik flexibel ben en dat ik mijzelf redelijk makkelijk kan aanpassen aan de eisen van mijn (werk)omgeving.
Werken in de grafische industrie was niet keuze, en toch heb ik het nog ruim 18 jaar volgehouden in deze branche.
Ik kwam op een belangrijk kruispunt in mijn leven om andere keuzes te maken. De keuzes die ik eerder altijd maakte, leidden nooit naar de weg waar ik naar toe wilde.
Een ingrijpende gebeurtenis dwong mij kritisch naar mijn gevoel te luisteren en mijn intuïtie te laten spreken, mijn emoties serieus te nemen en te kijken naar mijn eerdere opgedane ervaringen. ik maakte eindelijk een keuze: ik word een hulpverlener die mensen helpt vanuit een positieve benadering.
In 2012 heb ik mijn HBO beroepsopleiding ervaringsgerichte psychosociaal werk / coaching / counseling afgerond.
Van 2009 tot en met 2018 heb ik bij Radar uitvoering gewerkt als life coach (een bureau voor sociaal vraagstukken) en als straathoekwerker. Hier heb ik mijn methodische vaardigheden, praktische wijsheid en mijn persoonlijke deskundigheid als ervaringsgerichte professional kunnen doorontwikkelen en vergroten.
Goede zorg: waar draait het om?
Cliënt die centraal staat, dat is niet vanzelfsprekend daarom ben ik in 2019 als zzp-er begonnen: Casula Samenwerken durft het om het anders te doen. Mensen hebben mensen nodig, geen technieken. Het opbouwen van een optimale relatie staat voorop. Casula Samenwerken ‘is er’ voor de cliënt. Dat betekent dat de cliënt te allen tijde centraal staat. Mijn rol is simpel en eenvoudig te noemen. Ik sluit aan bij de leefwereld van de cliënt en betrokkenen. Dat wil zeggen: de manier waarop mensen leven, hun taal, hun kijk op de werkelijkheid, hun gewoonten, hun geschiedenis, hun verhalen, de manier waarop zij in werkelijkheid staan: hoe ze eten, hoe ze zich kleden, hoe ze hun kinderen opvoeden, hoe gastvrij ze zijn, ect.
Door mij te begeven in de cliënt zijn leefwereld, ben ik in staat zijn logica in te zien. De cliënt wordt door mij nooit veroordeeld of in de steek gelaten.
.